TELEFON: 06-30-630-6131
 
   
Otthoni hajpakolások

2015-04-19 19:32:06

Házilag könnyen elkészíthető természetes anyagokból készült hajpakolások.
 
A hajpakolások zsírosító,szárító és hajnövésserkentő hatásúak.
 
 1. Zsírosító hatású hajpakolások. A gyógypakoló anyagok mellett különféle jótékony hatású, zsírosító és hajtápláló anyagokkal is készíthető a gyógypakolás. 
 
1.a Ricinuspakolás: A megmosott hajat az előre elkészített gyógypakoló anyaggal (egy rész ricinus-, egy rész napraforgóolaj, egy rész törökvörösolaj, egy rész glicerin és egy kis illatosítószer) jól összekeverjük, a hajat egyenletesen bekenjük, majd összefésüljük és lekötjük. A szokásos eljárás szerint kb. 10...15 percig gőzbura alatt szárítjuk, néhány perc eltelte után olajsamponnal megmossuk.
 
1.b Tojássárga-pakolás: 2-3 tojássárgáját egy kevés törökvörösolajjal összekeverünk. A megmosott hajra egyenletesen felkenjük, nylon sapkával fedjük hajunk ,10 perc várakozás után megmossuk. 2-3 kezelés után (különösen a nyári napfény hatására) egészségesebb, szép fényű hajat kapunk.
 
1.c "Majonézpakolás": Biológiailag aktívabb és kitűnő zsírozó hatású. A haj pakolására 2 tojássárgájába egy evőkanál napraforgóolajat és néhány csepp rumot keverünk. 10-15 perc várakozás után mossuk meg olaj samponnal. Pár kezelés után szebb fényű és rugalmasabb hajat kapunk.
 
1.d Kocsonyás haj javítása (túl szőkített/színtelenített): A hajat enyhén megmossuk és az előmelegített koleszterines vagy lecitines krémmel bepakoljuk, majd sapkával fedjük. 20 perc után megmossuk. Néhány alkalom után szintén javítja a rugalmasságát és fényét a hajnak.
 
Gyorsan ható hajpakoló anyag még a 15rész cetilalkoholból, 2rész nátrium-lauril-szulfonátból, 5 rész lanolinból, 2 rész ricinusolajból, 1 rész citromsavból, 75 rész vízből, illatosítóból és konzerválószerből összeállított keverék. Jól összekeverjük, a megmosott hajra fölkenjük, szokásos módon lefedjük, 20 percig várunk majd utána lazán átmossuk és balzsamozzuk.
 
2. Szárító hatású pakolások: a haj és a fejbőr zsírosságának csökkentésére különböző gyógypakolásokat alkalmazhatunk. Ezek a pakolások részben magukba szívják a zsírt és feloldják a hajas fejbőrön keletkezett zsíros korparéteget, ezenkívül gyógyítják és megnyugtatják a rendszerint gyulladásos fejbőrt.
 
2.a Fehérjepakolások a túl zsíros haj mennyiségétől függően: 2-3 sárgájától szétválasztott fehérjét, kemény habbá verünk. Ezt a habot alaposan a hajba dörzsöljük. Sapkával fedjük, 15 percig várunk, ezután langyos vízzel benedvesítjük, majd gyógysamponnal megmossuk, bő vízzel leöblítjük.
 
2.b Élesztőpakolás: egy evőkanál langyos vízben kb. mogyoró nagyságú élesztőt péppé gyúrunk, majd ezt a pépet 2 tojás felvert habjába lassan belekeverjük. Az összekevert élesztős habot a hajra kenjük és a fejbőrbe jól bedörzsöljük. Ezután nylon sapkával fedjük és 15percet pihentetjük, majd az idő letelte után gyógysamponnal mossuk meg. Ennek a pakolásnak az előnye, hogy nagy mennyiségű  vitamint (B-komplex), valamint az élesztőfehérjével biológiailag aktív anyagot juttat a fejbőrben levő hajtövekhez.
 
2.c Gyógynövénypakolás: a gyógypakolás alapanyagaként szintén tojáshabot használunk, csakhogy ebben az esetben gyógynövénykivonatot keverünk hozzá. A legegyszerűbb és leggyakrabban használt kivonat világos hajszín esetén a kamilla, sötét hajúaknál pedig a zsálya. Mindkét gyógyható  anyag kivonatát úgy készítjük el, hogy 1 kanál gyógyfüvet 3 kanál forró vízzel leöntünk, majd belenyomkodjuk és kb.5 óra hosszat áztatjuk. Ezután a gyógyfű levét kinyomjuk és a fehérje habjához keverjük. Be dörzsöljük a fejbőrhöz ,10 percet várunk, majd gyógysamponnal lemossuk.
 
 
 
...
 

Hozzászólások [0 db] Még nincs Hozzászólás!


Szólj hozzá Te is!

Név:


Email cím:

Vizuális kód
Írd be a kódot!
 

 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS 
qr-kod

 

Oldal tetejére