TELEFON: 06-30-630-6131
 
   
Hajhullás, kopaszodás

2015-04-09 21:21:08

A hajváltás természetes élettani folyamat. Rendes körülmények között naponta 30-40 szál hull ki, ez a szám tavasszal, vagy az őszi hónapokban 50-60ra is emelkedik. Ha a kihullottak helyébe rövid idő alatt hasonló minőségű hajszálak nőnek, akkor ez még természetes hajcsere következménye. A kóros hajhullás akkor következik be, ha a hajat termelő hajszemölcs működése valamilyen belső vagy külső ártalom hatására életképes hajszálat nem tud termelni.
 
A kopaszság lehet: veleszületett, átmeneti és végleges.
 
Veleszületett kopaszság: Ritkábban fordul elő amikor a kisgyermeknek nem nő ki a haja.
Ez a papillák csökkent működése, a matrix sejtek fejlődési rendellenességének a következménye.
 
Átmeneti hajhullás: A hajszálat termelő sejtek nem pusztulnak le, hanem csak stagnálnak.
Átmeneti kopaszság a tüneti hajhullás, a foltos hajhullás,  a sávos hajhullás és a mérgező anyagok által keletkezett hajhullás. 
 
Tüneti hajhullás: Rendszerint súlyos betegségek kísérői.
Okai: A  kórokozók által termelt mérgező anyagcsere termékei károsítják a hajszemölcsöt. A haj a legtöbb esetben a betegség megszüntetése után vissza nő.
 
Mérgező anyagoktól való hajhullás: egyes elemeknek, vegyületeknek egyéb tulajdonságuk mellett hajhullást előidéző hatásuk is van. Ha az ártalmat keltő hatás nem túl erős, és nem tart sokáig, akkor a haj néhány hónapon belül ismét vissza nő.
 
Foltos hajhullás: hirtelen egyik napról a másikra hull ki a haj, egy vagy több  kisebb, nagyobb kerek foltban anélkül, hogy a bőrön valamilyen elváltozás észlelhető lenne. Az ilyen hajhullás gyógyítása orvosi feladat.
 
Idegrendszeri zavaroktól keletkezett sávos hajhullás: a kopasz sávok többnyire az idegpályák irányát követik. A bajt a fej idegeinek sérülése, vagy erős hűlése okozza. A betegség gyógyulása után a haj rendszerint vissza nő.
 
Végleges kopaszság: a hajszemölcs megsérül és nem képes többé új hajszálat termelni.
Okozhatja a korai vagy fiatalkori hajhullás,az öregkori és a bőrsorvadásos hajhullás.
 
Korai hajhullás:Főleg férfiakon fordul elő. A hajlam örökölhető, sok esetben minden fajta kezelés ellenére is folytatódik a hajhullás. Kezeléséhez nagyon fontos a hajmosás utáni hajszesszel való bedörzsölés. A hajszeszek gyógy  hatóanyagokat, vérkeringést fokozó, hajnövést serkentő anyagokat - nyírfabalzsam, benzoetinktúra, csersav, kinakéregtinktúra, bojtorjángyökér vagy zsályalevélkivonat stb.- tartalmaznak. A vitaminok közül B-pantoténsav és a H vitamin továbbá  az F vitamin szerepel a hajszeszekben.
 
Öregkori hajhullás: a haj fokozatosan ritkul, s végül teljesen kihullik. A hiányosságot gyógyítani nem lehet.
 
Bőrsorvadásos hajhullás: a szőrtüszők elhegesednek a haj nem nő többé vissza, főleg nőkön fordul elő. Kezelése orvosi feladat.
 
Időleges hajhullás: a választék szélesedik, a két halántékon ritkábbá válik. Okozhatja pl. szülés, nagy vérvesztességgel járó műtét, valamint a nagyobb arányú fehérjehiány. A szülés utáni hajhullásos kismamáknak  azt tanácsoljuk, hogy sok fehérjét, vitamindús ételeket (B,H,F vitamint májat élesztőt búzacsíra olajat) fogyasszanak. 
 
 ...
 

Hozzászólások [0 db] Még nincs Hozzászólás!


Szólj hozzá Te is!

Név:


Email cím:

Vizuális kód
Írd be a kódot!
 

 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS 
qr-kod

 

Oldal tetejére